A Lightning Network

A hagyományos fizetési módokkal (pl. banki átutalásokkal) ellentétben a Lightning-hálózaton keresztül bármikor, azonnal és jelentősen alacsonyabb költségekkel lehet tranzakciókat végrehajtani. Fizetési tranzakció esetén a fizető fél egyszeri számlát kap a kedvezményezettől (például QR-kód formájában), amelyet kizárólag erre a tranzakcióra generált. A számla kifizetése a fizető fél által egy Lightning walleten keresztül történik, amelyet például app-ként telepítette az okostelefonra.

A leggyakrabban használt Lightning pénztárca a BlueWallet. Személyes kedvencünk azonban a Simple Bitcoin Wallet (SBW), különösen azért, mert támogatja az összes vagy a legtöbb további LNURL funkciót.

LNURL

Az LNURL mostantól a Lightning-hálózaton keresztül történő fizetési folyamatot különböző funkciókkal bővíti, bizonyos mértékig automatizálva a fizető személy és a kedvezményezett közötti kommunikációt, elkerülve ezzel a számla nehézkes elkészítését vagy annak a fizető személyhez történő továbbítását. Különösen a következőkre összpontosítunk:

  • "LNURL-withdraw": A kedvezményezett előre beolvassa a fizető fél által megadott QR-kódot, és meghatározza az átvenni kívánt összeget. Ez alapvetően egy pénzösszegnek a kedvezményezett általi visszavonását jelenti, különösen azért, mert az ilyen típusú kifizetésnél csak a kedvezményezett válik aktívvá. A kedvezményezett által generált QR-kód végtelen számú alkalommal újra felhasználható.
  • "LNURL-pay": A fizető személy beolvassa a kedvezményezett által előre megadott QR-kódot, és meghatározza a fizetendő összeget. Ez alapvetően egy pénzösszeg adományozása a kedvezményezettnek, különösen azért, mert az ilyen típusú kifizetésnél csak a kifizető aktív. A kedvezményezett által generált QR-kód végtelen számú alkalommal újra felhasználható.

Az LNURL lehetővé teszi továbbá a felhasználó egyedi azonosítását a Lightning tárca úgynevezett nyilvános kulcsán keresztül. A nyilvános kulcsot a fizetési műveletek során a fizető személy vagy a kedvezményezett egyedi azonosítására használják. Ez a funkció az LNURL-auth segítségével más szolgáltatásokra is kiterjeszthető, például weboldalakra való bejelentkezéshez anélkül, hogy e-mail címet, felhasználónevet vagy jelszót kellene regisztrálni.

  • "LNURL-auth": Hitelesítés, regisztráció és bejelentkezés személyes adatok vagy jelszó megadása nélkül
LNURL-auth

Az LNURL-auth külső szolgáltatások és webhelyek engedélyezésére, regisztrációjára vagy bejelentkezésre használható. A felhasználó számára az az előny, hogy nem kell személyes adatokat közölnie.

LNURL-pay

...

LNURL-withdraw

...